Medveczky Ádám katartikus élményt ígér

Medveczky Ádám katartikus élményt ígérmedveczky.jpg.1200x630_q85_crop-center_upscaleMa este a Bánk bán híres áriái a Hírös Hét Fesztivál keretei között Medveczky Ádám, Kossuth-díjas, érdemes művész vezényletével csendülnek fel. A méltán elismert karmestert az egyik próba szünetében sikerült utolérnünk.

Járt már Kecskeméten korábban is?

Tulajdonképpen először vagyok karmesterként Kecskeméten. Jártam már a városban, az viszont nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy Kodály és Katona városában vezényelhetek és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral dolgozhatok együtt. Biztos vagyok benne, hogy a kecskeméti közönség rendkívül fogékony, zenével együtt lélegző hallgatóság lesz majd, Kodály városában nem is lehet igazán más.

Mesélne kicsit magáról a műről?

Erkel Bánk bánjában minden, ami egy romantikus mű teljességéhez kell, megtalálható: szeretet, szerelem, fájdalom, összeesküvés, őrület, smindez a magyar történelembe ágyazva. Ez az egyetemes zenetörténet egyik csodájává teszi. A mű zenei világa csodálatos ötvözete három különböző stílusnak: magyar verbunkos, olasz belcanto és német úgynevezett lied stílus, ez a három azonban hihetetlenül harmonikus összhangot képez le.

Mi az, ami ezt a mostani interpretációt különlegessé teszi?

A koncertszerűség a legfontosabb különlegessége. Ennek köszönhetően a zene áll az abszolút középpontban. Végig tetőfokon izzik a feszültség és a dráma, az ember hatása alá kerül az előadásnak, amely nem hagy nyugodni: vagy mélybe ránt vagy magasba von, katartikus élmény.

13 részlet megy majd a darabból, ez körülbelül 95 perc színtiszta zene. Ennek ellenére a cselekmény dramaturgiája megmarad: nem borul fel a kronológia, de a zenére van kihegyezve. Ez talán nem is baj, a rendezés sokszor el tudja rontani a befogadás élményét.

Fotó: concertbudapest.hu

További bejegyzések

„A lényeg: szeresd a zenét és a közönséged!” Pénzes Jani soha nem zenélt diszkóban, de...
A Hírös 7 Fesztivál megnyitotta infópontját a Kossuth téren, a régi Telekom irodában. Az InfoPont...
Megnyitó ünnepség és Bánk bán– Banczik Róbert fotói