Történelmi íjász Európa-bajnokság Kecskeméten

Idén először a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpont lesz a helyszíne az augusztus 22. és 26. között zajló történelmi íjász Európa- bajnokságnak. A Hírös7 programjaiba illeszkedő esemény látványos felvonulással és ünnepélyes megnyitóval veszi majd kezdetét.

76b6376657e2bb5990a9eeb85cf6e2a6Az íjászat egyik leglátványosabb válfaja a történelmi íjászat, ahol a résztvevők korhű ruházatban és korhű fegyverekkel versenyeznek egymással. Ez a sportág a természetes elemekre és technikákra épül, többek között ebben is különbözik az íjászat többi válfajától.

– Közel 280-an neveztek be a kecskeméti Európa-bajnokságra, a világ minden tájáról. Érkeznek íjászok Amerikából, Lengyelországból, Romániából, Ausztriából, Németországból, Portugáliából, Szingapúrból, Olaszországból, és Kínából is érdeklődtek. A rendezvény a regisztrációval kezdődik, a városházán. Ezt követően a Hírös Hét Fesztivál programjaként este 6 órakor az őrségváltás után megindul az íjászok menete, a megnyitó pedig a főtéren lesz – árulta el kérdésünkre Gergics József, a Kecskeméti Íjász Egyesület elnöke. A verseny három napján keresztül kvalifikálhatnak a versenyzők. A legjobbak új pályán mérhetik össze tudásukat szombaton, az elődöntőn, az első hat íjász pedig a domb előtti téren csap majd össze a döntőn.

Magyarországon talán még nem annyira népszerű a történelmi íjászat mint külföldön, ám a magyar íjászok már több alkalommal bizonyítottak világversenyeken. Szinte minden esetben dobogóra állhattak fel, de akadt példa Törökországban arra is, hogy az első négy helyen magyar íjász végzett. Ismét retteghet Európa a magyarok nyilaitól? Erre is választ kaphatunk az augusztus 22-e és 26-a között, Kecskeméten tartandó Európa bajnokságon.

További bejegyzések

  Az InfoPontban megtekinthető egy tárlat az első, 1934-ben rendezett Hírös Nappal kapcsolatos dokumentumokról. A...
Edu-show A zenekar 1998 augusztusában alakult 4 fővel de a mai felállását és nevét  2000-től...
A Hírös7 Fesztivál ideje alatt minden nap 18 órakor őrségváltás a Kossuth szobornál, a Kecskeméti Huszárok...