Kerékpáros duatlon

Kerékpáros duatlon

____________________________hiroshetbringaposzter

Sáfár Tamással, a Kecskeméti Első Sor Egyesület elnökével beszélgettünk a csütörtök délután rajtoló kerékpáros eseményről, mely remélhetőleg azokat is megmozgatja, akik egyébként autóval jönnének be a Hírös Hét színes programjaira.

– Mi is pontosan a verseny?
– Ez a városismereti túra egy viszonylag újszerű kezdeményezés. Kecskeméten biztos, de lehet, hogy még az országban is.  Célja a városi kerékpározás népszerűsítése, legyen szó hobbiról, sportról, egészséges életmódról, fenntartható fejlődésről… Ezek a gondolatok nagyon erős pillérei kerékpározásnak minden modern európai városban.

– Mit kell tennie annak, aki szeretne részt venni az eseményen?
– Regisztrálni csütörtök 15 órától lehet a Békás szökőkútnál, a Főtéren. Az ott kapott térkép leírása szerint el kell kerékpározni különböző helyekre. Ezeket most nem árulnám el, hogy izgalmasabb legyen a „verseny”.  De közte van a Pallas Athéné Egyetem, a Mercedes gyár, a Kecskeméti Vadaspark, a Cifra Palota… Ezeken a helyeken pecséteket kapnak a bringások. Amikor beértek a célba a Főtérre, még egy próbatételen át kell esniük. Ez a görgőverseny, mely tulajdonképpen egy 20-30 másodperces (de annál intenzívebb) tekerés. Vagyis helyben kerékpározás egy stabil vázra állított bringán. Ez azért fontos eleme az eseménynek, hogy legyen egy névleges sportteljesítmény is. A túra és a görgőzés együtt egy kerékpáros duatlont eredményez. Aki mindkettőt teljesíti, elismerő oklevélben részesül, a szerencsések pedig vásárlási utalványt is nyerhetnek.

– Van valami feltétele annak, hogy valaki részt vegyen a csütörtöki bringás bulin?
– Kell hozzá egy jó állapotú kerékpár, mely megfelel a KRESZ előírásainak, nem feltétel a sportos fizikum, de azért nem egy szokványos távolságról van szó, így nem árt a tapasztalat.

– Körülbelül mennyi idő alatt teljesíthető a túra?
– Egy, másfél órás a túra, mely igyekszik sok olyan helyet érinteni a város különböző pontjain, amikre az ember hajlamos azt mondani, hogy messze vannak. Ezzel megmozdulással azt is üzenjük, hogy Kecskeméten igazából nincsenek is nagy távolságok, bármelyik kényelmesen elérhető kerékpárral. Egyszerűen csak fel kell ülni és el kell kezdeni.

– Ha már kerékpározás. Milyen a kecskeméti bringás közösség?
– Vagyunk mi, a Kecskeméti Első Sor kerékpáros egyesület. Rendszeresen szervezünk túrákat, háziversenyeket. Nagyon sok amatőr versenykerékpáros van már a táborunkban, és utánpótlás válogatott versenyzőket is kineveltünk már. Utóbbiak hazai és nemzetközi versenyeken öregbítik Kecskemét hírnevét. A másik csoport a Magyar Kerékpáros Klub Kecskeméti Területi Szervezete, akik azokat a bringásokat gyűjtik soraikba, akik nem feltétlen sport, inkább kikapcsolódás jelleggel tekernek. Ennek a két szerveződésnek köszönhetően széles társadalmi bázisra épül a kecskeméti kerékpározás. A közösségépítés elkezdődött, de sok munka és összefogás szükséges még ahhoz, hogy többen pattanjanak nyeregbe, mint ahányan autóba ülnek.

További bejegyzések

Ordiman hosszú évek óta jelen van a magyar zenei életben mint Dj, producer, dalszerző. Dalai...
XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Hét Fesztiválon Szervező: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Helyszín:...
A klasszikus rockzene szerelmeseinek van egy remek hírünk, hiszen augusztus 22-én, vasárnap este a Beatang...