Színes Szőttes nemzetközi táncgála

A Színes Szőttes című néptáncelőadást több nemzet néptánccsoportjának bemutatói teszik valóban színessé. Augusztus 20-án ismét különböző nemzetiségű táncegyüttesek kápráztatják majd el a kecskeméti közönséget.

DFS Ratolesť, Szlovákia

A Ratolesť gyermek folklór együttesét 1974-ben alapították. Az együttest azok a gyerekek nevezték el, akik létrehozták. 45 éves fennállása alatt az együttes számos szlovák népfesztiválon és show-ban fellépett. Gyakran járnak külföldre is. Már meglátogatták Magyarországot, Lengyelországot, Belgiumot, Norvégiát, Dániát, Franciaországot, Ausztriát, Romániát, Szerbiát, Horvátországot és a Cseh Köztársaságot. Az együttes többször is fellépett a Szlovák Televízió és a Szlovák Rádió adásaiban.

MAŁE PODLASIE” Dal- és tánccsoport, Lengyelország

1984 májusában Szyszko Krzysztof, a „Podlasie” népi dal- és tánccsoport táncosa részt vett az első táncoktató tanfolyamon a Fizikai Akadémia hallgatói számára. Nem sokra rá összehívták a gyerekeket és a tinédzsereket, hogy új egyesületet hozzanak létre, ez a Siemiatycze-i „Małe Podlasie” dal- és tánccsoport.

A csoport eleinte általános iskolásokból állt, összesen 40 gyermekből álló két csoportban. Az évek során folyamatosan növekedett, és voltak olyan évek, amikor majd 100 gyermek és tinédzser is részt vett a táncórákon.

A táncosok általában 18 éves korukban távoznak a csoportból, hogy nemzeti vagy akár nemzetközi hírű hallgatói csoportokban, mint például a „Warszawianka” vagy az „Śląsk” folytassák tánckarrierjüket.

Baloži” néptáncegyüttes, Lettország

A „Baloži” néptáncegyüttest 2007 szeptemberében alapították Baloži-ban a Városi Kulturális Központban. A csoport körülbelül harminc, különböző korú, korábbi tapasztalattal rendelkező néptánc-rajongót egyesít. A csoport célja a néptánc hagyományának fenntartása és fejlesztése, amely a lett kulturális élet nélkülözhetetlen része, ugyanakkor kifejezi minden táncos saját szenvedélyét is.

A csoport tagjai különféle szakmák képviselői – tanárok, mérnökök, ügyvédek, orvosok stb., akik hetente kétszeri próbán három órát töltenek a tánclépések gyakorlásával. A tánckészség fejlesztése mellett nagy figyelmet szentelnek a népviseletekre is, amely a néptánc szerves része és Lettország különböző régióit képviseli. A csoport művészeti vezetője Mārtiņš Ezeriņš, akit Elise La Luīze Reboka balettművész segít, valamit zenei igazgatója, Ināra Laure.

Kinanthi Budaya & Albayan, Indonézia

A Kinanthi Budaya egy művészeti és kulturális szervezet és közösség. A Kinanthi Budaya-t 2012-ben hozták létre Indonézia hagyományos művészetének megőrzése érdekében. Ellátogattak már többek között van Csehországba, Magyarországra, Brüsszelbe, Franciaországba, Hollandiába és Berlinbe. A nézők különböző távolkeleti tradicionális táncokat ismerhetnek meg: Saman (Aceh), Mambo Simbo (Pápua), Lenggang Nyai (Jakarta), Kecak (Bali), Jaipong (West Java) és még sok más hagyományos táncot.

KUD Croatia Gyermekcsoport, Horvátország

A „Croatia” néptánc együttest 1983-ban alapították Zágrábban. Az együttes 120 tagból áll, 4 és 70 év közötti táncosokból. Az együttes 5 tánccsoportból és 3 zenészcsoportból áll, akik hagyományos és klasszikus hangszereken játszanak. A „Croatia” repertoárja koreográfiákból, hangszeres számokból és népi kórusokból, valamint szólószámokból áll, amelyekben Horvátország valamennyi régiójának hagyományát képviselik, Baranjától és Szlavóniától, Međimurje-től és Istra-tól egészen Horvátország legdélebbi részéig. A horvát együttes számos országba elutazott már, és számos nemzetközi folklórfesztiválon is fellépett: Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Szlovákiában, Svájcban, Spanyolországban, Törökországban, Magyarországban és Németországban.

CDE “Srednogorska mladost” és Tánc klub “Shareno horo”, Bulgária

A Színes Kórus Klubot 2008-ban alapították. Számos fesztiválon vett részt Bulgáriában, Montenegróban, Görögországban és Macedóniában. Számos díjat és érmet nyertek.

A “Srednogorska Mladost” 2013-ban alakult. Rengeteg előadása van az ország fesztiválján, első és második helyen. Tavaly részt vett a macedóniai Ohrid fesztiválon.

La Racchia di Vejano, Olaszország

A „La Racchia di Vejano” népi-komikus zenekart 1958-ban alapították, a hagyományosan hangszeres hangok vidám átértékelésével. A zenekar részt vesz a leghíresebb olasz rendezvényeken, mint például a Viareggio karnevál, vagy a Fojana della. Sokfelé fellépet már a zenekar: Chiana, Velence, Ceggia, Verona, Spanyolország, Svájc, Franciaország, Belgium és az Egyesült Államok (Tennessee).

A sanghaji turisztikai fesztiválon 2012 szeptemberében Kínában, 2013 júniusában a Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Nagyszebenben, Romániában, 2014-ben a Nizza Karneválon és a Virágok fesztiválon Sanremóban, 2015-ben a franciaországi Pragában megrendezésre kerülő nemzetközi fesztiválon valamint 2018 szeptemberében a horvátországi Folk fesztiválon is ott lehettek.

A csoport, Maela Angelis vezetésével, 50 főből áll, akik nagyon sajátos hangszereken játszanak, például kályhacsövön, serpenyőn, villán és kanalakon, valamint sok más tárgyon, amelyeket a zenészek zsenialitása és fantáziája hozott létre.

A program:
17.30 Felvonulás az Aranyhomok Hoteltől a színpadig
18.00 Megnyitó
Színes szőttes – a szálak, amelyekből összeáll a szőttes: Baltikumtól Dél-Európáig, Délkelet-Ázsiától Közép-Európáig
Záróünnepség

További bejegyzések

DJ Pénzes mottója: „A lényeg, hogy szeresd a zenét és a közönséged” Soha nem zenélt...
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a Hírös Hét Fesztivál keretében meghirdeti a X. Kecskeméti...
Új rózsahölgyeket kapott Kecskemét  Hétfő délután a kecskeméti Városháza Díszudvarán tartották a már hagyományosnak mondható...