Kecskemét Térségi Települések Gálaműsora a fesztiválon

Látványos felvonulással kezdődik a térségi települések idei gálaműsora augusztus 18-án a Hírös Héten. A zenés felvonulás egészen a nagyszínpadig tart,  ahol a környékbeli települések színes előadásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Fellépők:

Ballószögi Kincsecskék Aranypintyőkék csoportja: moldvai táncok

A Ballószögi Kincsecskék 2010 októberében alakult 7 fővel. 2014 októberétől alapítványi formátumban működnek, Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány néven, közel 100 gyermekkel.

A gyermekek több korcsoportban dolgoznak. A 3-4 évesek a Tündérkert, az 5-6 évesek a Hajnalcsillag a 7-10 évesek a Selyemrét, a 11 -14 éves gyermekek az Aranypintyőkék csoportban táncolnak heti rendszerességgel. A próbákon a mozgásos játékok és a magyar néptánc által egy komplex mozgásfejlesztésben részesülnek a gyerekek, amit a későbbiekben iskolai megjelenésükben, magabiztos fellépésükben is kamatoztathatnak. A játékszabályok egyfajta rendet diktálnak, mely megkívánja tőlük az önkéntes figyelmet, fegyelmet. A népi játékok minden próba szerves részét képezik, akár kicsikről, akár nagyobbakról legyen szó, eltérő mértékben. A magyar népi gyermekjátékok megismerésével erősödik a gyermekek nemzeti közösségi tudata, elősegíti a közösségi szellem kialakulását.

A Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány községük egyetlen népi hagyományokat őrző és megtartó, a magyarság népi játék kincstárában rejlő, ősi tudást továbbadó, és éltető közösségformáló ereje.

A Kárpát – medence tánchagyománya, a tánc a ritmus és a dal gyönyörű harmóniája. Büszkék rá, hogy minden egyes bemutatkozásukat, élő zenei kísérettel adják elő, ami az autentikus néphagyomány őrzésében.  Célkitűzéseik: A Kárpát – medence zene – és tánchagyományainak tovább éltetése, és megőrzése, a népi gyermekjátékokban rejlő ősi tudás továbbadása, mely egy híd építése a múlt és a jövő közé.

Szakmai vezetőjük: Trencsényi-Csiha Tímea

Jövőnkért Néptáncegyüttes – Tiszaalpár

Dél-alföldi táncokat és méhkeréki táncokat adnak elő. A szentesi néptáncoktatás 2001-ben kezdődött a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül. A kezdet nagyon nehéz volt. A városban a néptánc hagyományát nem ismerték, pedig népzene hagyománya gazdag. A művészeti iskolán belül alakult meg a Jövőnkért Néptáncegyüttes gyermekcsoportja, ez az első generáció mutatkozik meg most a minősítő fesztiválon. Az évek folyamán az együttes a művészeti iskolát kinőtte és fenntartóként megalapította a Jövőnkért Tánc-Sport Egyesületet, melynek alapító tagjai az egykori első gyermekcsoport. Az együttes tagdíjakból és pályázati lehetőségekből tartja fenn magát. Már gyermekcsoportként is eredményesen szerepeltek országos fesztiválon, de ifjúsági korosztályukban teljesedett ki ez az eredményesség igazán. Öt éven keresztül a Szegedi Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon a Szegedi Nemzeti Színház gálaműsorába kerültek, az ott kapható arany minősítéssel. A Kiskőrösi Fesztiválon több éven keresztül arany minősítéseket szereztek szóló, kamara és együttesi kategóriában is és több különdíjjal is gazdagodott az együttes. Részt vettek gyermek és ifjúsági szólótáncfesztiválokon. Két évvel ezelőtt is részt vettek a szegedi Martin György Néptáncfesztiválon és a Pápai Ifjúsági Néptánctalálkozón.

Az együttes a kezdetektől fogva a műhelymunkára törekedett és olyan táncosok kinevelésére, akik a későbbiekben az együttes munkájában részt tudnak venni. Az alkotói munkánál mindig figyelembe vette az együttes az eredeti helyszínekre való ellátogatást és a még élő hagyományőrzők felkutatását. Mindig törekedtek arra, hogy a színpadon a megfelelő, hiteles viseletekben mutassák be az adott tájegység, falu táncát, minél jobban megközelítve a paraszti mivolt viselkedéskultúráját, táncesztétikáját.

Szakmai vezetőjük: Bagi Ferenc

 Szüreti 2016 Alapítvány néptánc csoportja – Jakabszállás – Monti csárdás

 Az alapítvány 2016-ban alakult, folytatva a már korábban elkezdett, de abba maradt néphagyományok, népi kultúra megőrzését. Állandó létszáma 30 fő, de van egy lelkes magja a csapatnak, akik rendszerességgel fellépnek meghívásos céges rendezvényeken, illetve a falu életében a fellépéseikkel aktívan részt vesznek, és minden év őszén megszervezik a szüreti felvonulást és bált.

Szakmai vezetőjük: Krisztián Aranka

Lakiteleki Arabeszk Tánc és Mazsorett Csoport

A Lakiteleki Arabeszk Tánc és Mazsorett Csoport lelkes, mozogni vágyó gyermekekből és fiatalokból áll. A csapat jelenleg közel 40 fővel büszkélkedhet, és szebbnél szebb verseny eredménnyel, és számos sikeres fellépéssel. Repertoárukban a modern irányzatok dominálnak, mind zeneileg, mind tánc stílusilag; amelyet a bot és a pompom szertechnikai elemei fűszereznek meg. A csoport sok szeretettel várja szeptembertől az új jelentkezőket; táncolni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

 Szentkirályi Tánccsoport

Szentkirály kulturális életének nagy értéke a tánccsoport. Kezdetben a szüreti felvonulásokra a falu fiataljaiból verbuválódott össze egy- egy csapat, majd 1992-ben az alkalmi csoport Takácsné Kis Márta tanítónő vezetésével újabb táncokat kezdett tanulni és a fiatalok együtt maradtak. Így alakult meg a Szentkirályi Tánccsoport. A következő évben gyerekeknek is elkezdődött a táncoktatás. Így, a kezdetben 20 főből álló együttes 100 főre duzzadt és ezt a létszámot azóta is tartják. Jelenleg 5 korcsoportban dolgoznak óvodáskortól felnőttkorig. Általános iskolájuk tanulóinak 60%-a táncol. A táncoktatás szakköri keretek között folyik, heti 1 órában. A felnőttcsoport tagjai Szentkirályon élő fiatalok, akik szabadidejük egy részét a táncpróbákon töltik. Táncaikra jellemző a sokszínűség: néptánc, klasszikus-, modern- és showtánc. Ezeket sajátos módon, néha egy koreográfián belül vegyítik. Szentkirály kulturális rendezvényeinek állandó szereplői, és sok meghívást kapnak a környező és távolabbi települések ünnepségeire is.

Fő céljuk, hogy megkaphassák és átadhassák azt az örömöt, amit a tánc adhat!

Fantasy Dance Company – Orgovány

A Fantasy Dance Company orgoványi versenycsapata az idei évben 2 versenyen mérettette meg magát,  mindkétszer aranyéremmel a nyakukban tértek haza. Legutóbbi, Ritmuscsapatok Országos Táncversenyén elért eredményük külön figyelemreméltó, hiszen a zsűri a leglátványosabb koreográfia különdíjjal jutalmazta az orgoványi csapat produkcióját. A koreográfia címe: Már mindjárt vége…

A koreográfiát készítette és betanította Darányi Attila.

Mayfly Zenekar – Tiszakécske

A magyar zenészekből álló MAYFLY együttes 2019-ben elhatározta, hogy saját dalaikkal elrepítik a hallgatóságot a pozitív gondolatok, dallamos ritmusok, húzós basszus groove-ok, dögös szaxofonszólók, fekete-fehér billentyűfutamok és táncra perdítős gitártémák világába! Többről van szó, mint egy 7 tagú zenekar… Fogalmazzunk úgy, hogy Ők színpadon kívül egy Funk Supergroup Család, hiszen mit érne az egész egység nélkül?! Ez a MAYFLY érzés. Ez a FUNK. Felléptek már számos rendezvényen, kisebb fesztiválokon, klubokban. Jelenlegi legnagyobb eredményük, hogy a híres budapesti Muzikum Klubban adhattak koncertet májusban, ahol a magyar zene nagyjai szoktak rendszeresen koncerteket adni.

További bejegyzések

Augusztus 24-én, a Hírös7 Fesztiválon Beindul a főtér címmel extrém sportnapot rendeznek. A rendezvény segít a...
Idén is résztvevői rekordot döntött a Hírös Vacsora elnevezésű iparkamarai kezdeményezés, amit csütörtök este rendeztek...
A Nemzeti Vágta előfutamát idén ötödször rendezték meg Kecskeméten, ezúttal is a Hírös7 Fesztivál keretei között. Az...