Augusztus 25: A nemzetiségek napja

A Hírös Hét Fesztivál, ahogyan minden évben, idén is kiemelt figyelmet fordít a Kecskeméten élő nemzetiségek közösségeire. Épp ezért augusztus 25-én nagy szerepet kapnak a különböző velünk élő kultúrák: bemutatkoznak a bolgárok, a románok, a németek, a svábok és az örmények is. A világhírű német Boney M énekese az öt nemzetiség támogatásával érkezik Kecskemétre, emellett pedig mindegyik közösség készül egy-egy önnön kultúrájára jellemző kuriózummal is.

Bolgár nemzetiség

Városunkban 2010. óta működik bolgár önkormányzat, mely elsődleges feladata a bolgár nyelv, kultúra és hagyományok ápolása identitásunk megőrzése érdekében. E tevékenységük keretében számos bolgár képzőművészeti kiállítást, színházi előadást, filmvetítést, zenei- és táncbemutatót szerveznek. Támogatják a Görög Templomot, ezúton segítjük a pravoszláv vallás gyakorlását. Hagyományaik ápolás tekintetében rendszeresen szerveznek táncházat ahol a legnépszerűbb táncok a horo és a racsenica, melyek hasonlóságot mutatnak több balkáni néptáncokkal.

Ritkán van alkalmuk közösen ételek készítésére. Ekkor csevapcsicát (különféle összetételű, grillezett darált hús), sopska salátát (paradicsom, uborka, hagyma sós túró) és a bánicát (sós túróval töltött, rétesszerű sütemény) készítenek.

Nemzeti ünnepeik közül kiemelkednek: március 3. Felszabadulás Napja (a török uralom alól), május 24. a Szláv Írásbeliség és a Bolgár Kultúra Napja, szeptember 6. Egyesülés Napja, szeptember 22. Függetlenség Napja. A pravoszláv kalendárium jegyezte főbb ünnepek: a Húsvét, Pünkösd, Karácsony.

A hagyományokat idéző főbb ünnepek: február 14. Szőlőmetszés ünnepe (a szőlészeti, kertészeti szezon kezdete), március 1. a Tavasz Első Napja, október 24. Dömötör Nap (a kertészeti szezon vége). Fenti ünnepekről megemlékeznek, rendezvényt szerveznek, részt vesznek rajtuk.

Bulgáriai utakat szervezünk az anyaországgal való kapcsolattartást, anyanyelv, vallás gyakorlását elősegítendő.

Önként vállalt feladatunkká tettük Kecskemét városa, ezen keresztül a magyar kultúra bemutatását Bulgáriában.

Ennek szellemében az elmúlt években kb. 50 kiállítást, fellépést, koncertet, irodalmi estet stb. szerveztünk illetve szervezésében működtünk közre.

Görög nemzetiség

19 órakor a főtéren a Nemzetiségek Napja program keretei között egy valódi hamisíthatatlan görög táncházra készülhet a kecskeméti közönség, SARANTIS MANTZOURAKIS görög buzukiművész közreműködésével, a váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat táncosaival, VARGA ELVÍRA vezetésével. Sarantis Mantzourakis 1967-ben született Magyarországon, görög szülők  gyermekeként.

Mantzourakis 1989 óta hivatásos előadó: ének- és buzukiművész. Hangszerei: buzuki, tzura, baglama, gitár, basszusgitár. Rendszeresen fellép Magyarország egész területén, valamint Európa számos országában (Ausztria, Németország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Belgium, Hollandia).
Előadásaiban Görögország egész területéről gyűjtött zenei anyagokat dolgoz fel, valamint saját szerzeményeit is előadja. Zenei stílusában a görög tradicionális népzenét képviseli eredeti hangszerekkel és hangzással. A népzenén kívül a klasszikus műfaj is a repertoár része. Klasszikus koncertjein a következő nagy szerzők darabjait dolgozta fel buzukira: Brahms, Dvorak, Mozart, Bizet. Folyamatosan, mind a mai napig képzi magát, talán épp ennek köszönhető, hogy 2009-ben “Master of Bouzouki Collection” című albuma aranylemez lett.
Díjai:

INTERNATONAL COMPETITION OF ISTANBUL SONGS FINALIST 2010. május
PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE 2011. december
Az az érzésünk, hogy Mantzourakis bőven fog nekünk meglepetést okozni!

Német nemzetiség

A német nemzetiségi önkormányzat 16 évvel ezelőtt alapult meg. A német és sváb hagyományokat igyekeznek már az iskolában is minél jobban megszilárdítani a kisgyermekekben, és különböző rendezvényekkel is erősítik a közösség összetartását. Ilyen például a hagyományosan ősszel megrendezett Októberfeszt, a Czollner-díj, az advent, a húsvéti tojáskeresés és november 11-én, Márton napján a lámpás felvonulás. A Vásárhelyi Pál Általános Iskolában 10 éve indult el először a német nemzetiségi osztály.

Idén harmadszor kóstolhatnak bele a német hagyományokba a Hírös Hét látogatói, Mohács mellől illetve Ceglédbercelről is egy-egy táncegyüttes érkezik, hogy együtt eleveníthessük fel a német tánckultúrát.

A német hagyományt már egészen kisgyermekkorban, az óvodában és az iskolában is ápoljuk. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak ezekkel szokásokkal és megőrizhessék az identitásukat. Idén hogy tovább szélesítsük a programválasztékot, főzőklubot is indítunk. A szeptemberben induló tanfolyamon 14 főnek lesz lehetősége sváb valamint német specialitások elkészítését megtanulni – árulta el Neuendorf Rózsa, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A sváb konyha igazán jellegzetes, az egyik legismertebb fogásuk egy könnyű, levélszerű tészta húsos raguval töltve. A húst jellemzően háromszor darálják meg. Spenóttal, krumplisalátával tálalják, de akár levesbe is szívesen teszik.

Örmény nemzetiség

Kecsemét Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzata a Hírös Hétre az ArusenKaa duó nevű formáció előadásával készül. A duó tagjai a zeneszerző – énekes, Arusyak Mirzoyan, és zeneszerző Karen Arutyunyan, aki különböző tradicionális hangszereken is játszik. Mindketten örmény zenészek.  Zenéjükre nagy hatással van az örmény bárd-, örmény népzene, valamint a 90’-es évek alternatív-, jazz-, pszichedelikus-, és világzene.

Kecskemét és Jereván ebben az évben együtt ünnepelnek. Városunk 650. évfordulójához kapcsolódva különleges kecskesimogatóval is megörvendeztetik a nagyérdeműt, mellyel népszerűsíteni kívánják Jereván 2800 éves fennállást is.

Bárki megismerkedhet a kecskegidákkal, az érdeklődők kecskesíp készítő workshopon vehetnek részt. A simogató mellett gyereksarok is várja a legkisebbeket színező- és rajzfoglalkozás keretében.

Kecskeméten az örmény közösség igen aktív a mindennapokban, színházi előadásokat, gyermekprogramokat, táncházakat is szervezünk. Több kiállítást is rendeztünk, illetve a 2015-évi 100 éves genocídiumi jubileumunk kapcsán egy könyvet is kiadtunk: A Musza Dagh negyven napját, amely a közel ötezer örmény hősi ellenállását írja le– mesélte Hajdú Tamás, a Kecskemét Megyei Jogú Város Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A hagyományőrzést jellemzően az örmény közösség kulturális rendezvények megszervezésével valósítja meg. Nagy figyelmet fordítanak a gyermekprogramokra: örmény árvaházi gyerekek rajzainak kiállításakor városunkban több mint 400 gyermeket mozgósítottak, országos médiákban, híradóműsorokban is rendszeresen szerepelnek, aktív részesei a nemzetiségek összefogásának így többek között a nemzetiségi bál szervezésében is kiveszik a részüket.

Roma nemzetiség

A zene, a tánc mindig is a romaság lételeme volt. Ez szimbolizálta az együttlétet, a családot, a közösséget. A zenével tudnak együtt mulatni és együtt gyászolni is. Az igazi roma muzsikához nem kell sok hangszer: az autentikus zene, gitárszó, tambura és hegedű jellemzi a legjobban ezeket a dallamokat, de akár egy kanna is jó szolgálatot tehet egy vérbeli roma zenésznek – mesélte Kovács János, a Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Hozzátette, Kecskeméten igen jól működő roma közösség él, sok híres és elismert zenészcsalád is származik a térségből. A roma népviselet férfiaknál a mellény, fehér ing, nőknél pedig a bő, minél színesebb hosszú szoknya. Ez a szerteágazó színvilág minden bizonnyal onnan ered, hogy nagyon gazdag, szerteágazó a kultúrájuk is, sok más nép kultúrájából is merítettek. A rózsát tartják a virágjuknak. Gasztronómiájukra jellemző, hogy szeretik a nehezebb, fűszeres fogásokat, szívesen esznek lecsós ételeket is.

A Hírös Hétre két előadással is készül a roma nemzetiségi önkormányzat: előbb három hegedűművész, majd pedig egy tamburás cigányzenekar muzsikál a fesztivál közönségének. Utóbbihoz négy táncos is csatlakozik majd, akik az élő zenére improvizálják majd a koreográfiát, hiszen a cigány táncra jellemző, hogy nincs előre megírt koreográfia, mégis látványos és összeszedett.

További bejegyzések

Kiss József gitáros mesélt az együttesről Az idén már 12 éves Nova Prospect a néha...
Felhívás Lekvárversenyre Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a 2016. augusztus 19-28. között megrendezésre kerülő 82. Hírös...
Zsiga és Matyi a két táltos kecske Egy hétig minden a kecskékről fog szólni Kecskeméten...