Autó és busz helyett kerékpár?

A Hírös Hét szervezőgárdája a Családok Évében kiemelten fontosnak tartja a kerékpáros életmód népszerűsítését. Épp ezért idén is izgalmas kerékpáros programokkal készülünk augusztus 24-én. Az egész családnak érdemes lesz nyeregbe pattanni a Hírös Héten!

De miért is olyan jó dolog biciklizni? Kiválthatja-e a mindennapokban az autót vagy a tömegközlekedést? Biciklivel járó kecskemétiek osztják meg velünk a tapasztalataikat.

Borda Balázs, a Hírös Agóra ifjúsági szakembere

Borda Balázs egészen kisgyermek kora óta biciklizik. Jelenleg Hetényegyházán él a családjával, onnan ingázik be a munkahelyére.

– Számomra az a legjobb a biciklizésben, hogy hatalmas szabadságot ad. Nem kell senkihez alkalmazkodnom, sem a buszmenetrendhez, sem az aktuális forgalomhoz, a saját tempómban haladhatok, és akkor indulok el, amikor csak szeretnék. Ráadásul a forgalmasabb időszakokban gyorsabb is, mint az autó. Fél óra alatt, nagyobb szembeszélben maximum ötven perc alatt érek be, utóbbi edzésnek is nagyon jó – mesélt a napi rutinjáról.

Balázsék a gyerekeket is gyakran biciklivel szállítják, ez a kicsiknek nagy élmény. Sőt, a biciklis bevásárlástól sem retten meg, mint mondja, egy közepes bevásárlásra alkalmas egy egyszerű kerékpár.

–  Persze ez elcsépelt közhelynek hangzik, de nagyon jó dolog biciklivel közlekedni, mozog is az ember, így egészséges és izgalmas is. Segít a stresszfeldolgozásban, pozitív anyagokat termel. Ráadásul egy bicikli kis helyet foglal, könnyű tárolni. A városnak is jót tesz, ha minél többen használnak kerékpárt benne. Csökkenti a szmogot, élhetőbbé válik tőle. Izgalmas perspektíva lenne, ha az útszerkezet is minél biciklibaráttá alakulhatna Kecskeméten és minél nagyobb teret nyerne a kerékpározás – mondta.

Csenki Csaba, a Kecskeméti Médiacentrum szerkesztő-újságírója

A kecskeméti újságíró 40 éves koráig nem nagyon sportolt, a negyedik X azonban mindent megváltoztatott. Ekkor kapott a feleségétől egy biciklit ajándékba, azonban először nem is értette, miért. Sőt, utálta az egészet. Aztán kapott egy kerékpárszállítót is a biciklihez, amit nem használt.

– Nem értettem, miért csinálja ezt velem a feleségem. Azután nagyjából egy évre rá, Harkányban nyaraltunk, és az egész család biciklizni ment. Ott volt egy olyan pillanat, ami mindent megváltozott. Hirtelen bekattant, hogy ez mennyire jó, úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek, aki kap egy nagy szatyor csokit. Boldog voltam. Ott jöttem rá, milyen jó dolog is kerékpározni – mesélt Csaba a döcögős kezdetekről.

Harkány óta pedig nem volt megállás, sőt, egyre intenzívebb szerepet tölt be az újságíró életében a kerékpározás. Eleinte a Hetényegyháza, Kerekegyháza, Méntelek, Kecskemét tengelyen mozgott, majd egyre távolabb merészkedett.  Aztán, mikor megismerkedett Sáfár Tamással, a Veloroom Kerékpárbolt tulajdonosával, megnyílt előtte a kétkerekű-világ.

– Tamás küldött nekem egy képet egy új gravel bike-ról, hogy szerinte ez lesz az én világom. És így lett! Amikor arra átültem, az olyan minőségi váltás volt, hogy azóta le sem akartam róla szállni. Soha többé. Mikor elindultam vele Kecskemétről Heténybe, nem álltam meg otthon, hanem rögtön továbbtekertem Kerekegyházáig. És akkor már tudtam, hogy én többé nem akarok autóba ülni, csak ha nagyon muszáj. Azóta tudatosan forgatom a kerekeket, munkába is csak ezzel járok. Egy éve vásároltam egy országúti bringát is, és tagja lettem a Velo Melo+ országúti kerékpáros csapatnak. Együtt edzünk, és versenyekre is egyre sűrűbben járunk.  Emellett folyamatosan keresem a kihívásokat. Júliusban feltekertünk a Kékestetőre és vissza Kecskemétre, de a Balatont is körbetekertük a családdal és a barátokkal augusztus elején – mesélte.

Csaba azt is elárulta, feleségének, Editnek köszönheti ezt a szenvedélyt, ugyanis ő volt az, aki a kitartó hajnali biciklizéseivel meghonosította a családban a kerékpár szeretetét. Aztán Csabát is rávette a tekerésre, és a gyerekek is követték a példát. Fiuk, Csongor már a Piroska Szörp Kecskemét SE versenyzője, és lányuk, Janka is biciklivel jár, ahová csak tud.

– Szerintem kerékpározni sokkal kényelmesebb, gyorsabb mit autóval, nem befolyásolják a forgalmi dugók. És nagyon élvezem. Az már csak hab a tortán, hogy egészséges is. Nagyon addiktív, ha egy ember elkezdi, rákap az egész család. Sokan azért nem mernek kerékpárral munkába járni, mert félnek tőle, hogy fáradtak lesznek hazatekerni, nekik azt üzenem, higgyék el, remek kikapcsolási, kitisztulási mód hazagurulni egy stresszes nap végén! – üzeni a Médiacentrum szerkesztője.

Kanalas Imre, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. stratégiai- és városfejlesztési csoportvezetője

Kanalas Imre szintén minden nap kerékpárral közlekedik, a bevásárlásait is így intézi és a munkahelyére is biciklivel jár.

– Az idejét sem tudom, mikor kezdtem biciklizni. Már kiskoromban is sokat tekertem, régóta aktívan sportolok, és az egyetemi éveim alatt is bicikliztem. Fontosnak tartom, hogy minél nagyobb teret kaphasson Kecskeméten a kerékpározás, hiszen minden adottsága megvan hozzá a városnak: a földrajzi viszonyok és az időjárási feltételek is optimálisak – mondta.

Kanalas Imre szerint a kerékpár munkába járáshoz, iskolába járáshoz, rekreációs és sporttevékenységekhez, ügyintézéshez is kiváló eszköz, ráadásul nem kell parkolóhelyeket keresni sem, ha ezt a közlekedési megoldást választjuk.

Mint elmondta, az elmúlt 10 évben ugrásszerűen, 9000 darabbal bővült a Kecskeméten nyilvántartott személygépjárművek száma, ezzel arányosan a városi forgalom és zsúfoltság is jelentősen növekedett, illetve fokozódtak a parkolási nehézségek. Éppen ezért az Önkormányzatnak kiemelt figyelmet kell fordítania Kecskemét közlekedésfejlesztési kérdéseire, melyben a kerékpáros közlekedésnek várhatóan egyre nagyobb teret kell biztosítani.

– Nagyon átgondoltan kell majd gazdálkodni a meglévő közlekedési keresztmetszetekkel és ehhez igazítani a lehetséges megoldásokat, alternatívákat. A városi kerékpárforgalmi hálózat bővítése fontos feladat, ahogyan nagy lehetőséget látok egy közösségi kerékpár-rendszer kialakításában is. Ez olyan perspektíva, ami új közlekedési szemlélet megjelenését erősítheti a helyi társadalom körében.

A szakember hozzátette, Kecskemét gyors gazdasági növekedése, a klímaváltozás hatásaira történő felkészülés, a város hosszútávú élhetőségének és vonzerejének biztosítása ki fogja kényszeríteni a település teljes közlekedési rendszerének modernizációját, melynek egyik nyertese település kerékpáros közössége lehet.

Idén is bringázik a család!

Az idei Hírös Hét Fesztivál kerékpáros rendezvényén hirdetik majd ki a gyermek rajzverseny eredményét. A Bringázik a család témakörben elkészített remekműveket ki is állítják, így bárki megcsodálhatja a kicsik műveit. A nevezők Piroska szörpöt kapnak ajándékba. Idén is lesz kerékpáros kvíz, ahol bárki próbára teheti tudását a városi kerékpározás témakörében. A gyerekek pedig ügyességi pályán gyakorolhatják a közlekedés szabályait. A gyermek ügyességi pályához a Veloroom Kerékpárbolt biztosítja a bringákat. Aki a második és a harmadik feladatot sikeresen teljesíti, megpörgetheti a Piroska Szörp Szerencsekereket és további ajándékokat nyerhet.

További bejegyzések

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 21 éve nagy figyelmet fordít...
Véget ért az idei Hírös Hét Idén augusztus 19-28. között rendezte meg Kecskemét a legnagyobb...
Gájer Bálint, – vagy, ahogy sokan a The Voice műsorából ismerhetik – “a swing hercege”...