Kecskepörkölt, kecskeburger, kecskegyros és kecskés bagett dolgoztatta meg a Hírös Hét Fesztivál hét szervezőjének ízlelőbimbóit csütörtök délután. Arról már írtunk, hogy az idei rendezvény központi állata a kecske: lesz kecskebemutató, kecskefejés, kuriózumnak számító világrekord-állító kecsketejivás, és egy valódi kecskefogat is ellátogat Kecskemétre. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy nem csak a kecsketejből, de a kecskehúsból is zamatos fogások készülhetnek.
Ezért a szervezők felkerekedtek, és letesztelték a különböző, izgalmasabbnál izgalmasabb kecskés fogásokat. A próbaevés jól sült el: mindenki elégedetten és jóllakottan távoztak az asztal mellől. Volt, akinek a zaftos, sűrű kecskepörkölt, volt, akinek a ropogós kecskeburger lett az új kedvence. A legfinomabb fogásokat a vállalkozó szellemű látogatók maguk is kipróbálhatják majd az idei Hírös Héten!
– Noha kevesen tudják, a kecskehús nagyon egészséges táplálék. Ez az egyik legkevésbé zsíros húsfajta, igazán száraz, ráadásul tele van értékes ásványi anyagokkal és jól hasznosítható. Sokkal jobb, mint a szélesebb körökben favorizált csirke vagy sertéshús, igaz, a karaktere is más. A kecskét ezerféleképpen el lehet készíteni, de sajnos nálunk csak a kecsketartók fogyasztják inkább. Egyet nem szabad! A szemébe nézni. Akkor ugyanis biztos nem esszük meg – árulta el Dr. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület elnöke.
Mivel érdemes fűszerezni?
A kecske fűszerezése hasonló a bárányéhoz és a vadhúsokéhoz, bár nem annyira karakteres, kissé édeskés a húsa. Legjobban a szegfűbors, a kömény, a rozmaring és a méz emeli ki semmi máshoz nem hasonlítható ízét. Remek pörkölt, gulyásleves, pacal készíthető belőle, a combjából pedig isteni rozmaringos sült varázsolható az asztalra. Ilyenkor érdemes előtte 6-8 órára fokhagymás tejbe áztatni a húst, ettől lesz igazán jó, zaftos íze. Tűzdelt gerincként is ehetjük, de a kecske-vadas sem utolsó. Akár lasagnet is készíthetünk belőle, vagy ki is ránthatjuk.
Annak sem kell csüggednie, aki kedvet kapott a kecskekóstoláshoz, de otthon nem szeretné maga elkészíteni: a szervezők által letesztelt legfinomabb fogásokat bárki megvásárolhatja majd a fesztivál területén.
Fotó: Varga Fekete Dániel